W ramach dodatkowych umiejętności zawodowych uczennice klasy 2A branżowej szkoły I-go stopnia w zawodzie kucharz i fryzjer, brały także udział w innych szkoleniach zawodowych:
- 9 kwietnia Hotel – Villa Bolestraszyce
- 27 kwietnia Hotel i restauracja - Zamek Dubiecko
- 27 kwietnia Restauracja Dominikańska w Przemyślu
- 28 kwietnia salon kosmetyczny Strefa Urody w Przemyślu
- 6 maja Restauracja La Costa w Przemyślu
W trakcie szkolenia uczennice zdobyły podstawową wiedzę i umiejętności przydatne do wykonywania zawodu z zakresu poznania podstawowych standardów obsługi gości restauracji oraz bezpośredniego kontaktu z klientem, dobierania naczyń i bielizny stołowej do serwowania ekskluzywnych potraw i napojów, rozwijania kreatywności w nakrywaniu stołów na różne przyjęcia okolicznościowe, ukazania nowoczesnych i awangardowych form przygotowywani różnych dań – kuchnia molekularna.
Dodatkowo miały okazję zwiedzić obiekty hotelowe, restauracyjne oraz poobserwować pracę na różnych stanowiskach. Każdy z tych obiektów reprezentował inny styl wystroju, ukazywał swoje atuty i dostarczał niezapomnianych wrażeń.
Uczennice klasy branżowej szkoły I-go stopnia w zawodzie kucharz i fryzjer, w dniach 5,6 kwietnia brały udział w kursie baristycznym prowadzonym przez pana Pawła Kanieckiego, właściciela przemyskiej kawiarni Miejsce Kawa i Zabawa.
Uczestniczki kursu uzyskały niezbędną wiedzę teoretyczną oraz praktyczną na temat kawy, jej rodzajów, mieszanek i sposobów palenia, ekspresów do kawy i sposobów ich obsługi, a także mleka i technik tworzenia pianki mlecznej. Dowiedziały się, że Barista to osoba zawodowo zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy, a także zna się na sztuce uzyskania idealnej kawy, gdzie znaczenie ma wszystko, począwszy od jakości ziaren, poprzez czas parzenia a skończywszy na jakości wody.
Zajęcia zostały zorganizowane w ramach dodatkowych umiejętności zawodowych. Uczestnictwo w nich udokumentowane jest na świadectwie szkolnym oraz specjalnym certyfikatem, który każda uczennica otrzymała od prowadzącego.
Światowy Dzień Ziemi to największe święto naszej planety, obchodzone co roku 22 kwietnia. Ma ono na celu promowanie postaw proekologicznych oraz uświadamianie, jak wielki wpływ na kondycję i przyszłość Ziemi ma każdy człowiek. Hasło przewodnie Światowego Dnia Ziemi 2022 to Invest in our planet - Zainwestuj w naszą planetę.
Dzień Ziemi podejmowany był w różnych krajach, lecz stał się naprawdę globalny w 1990 roku, mobilizując 200 milionów ludzi w 141 państwach i otwierając drogę do Szczytu Ziemi ONZ w 1992 roku w Rio de Janeiro. W 2000 roku głównym tematem stały się zmiany klimatyczne, organizatorzy Dnia Ziemi walczyli o uznanie wagi problemu i zaprzestanie jego negowania przez polityków, domagali się natychmiastowego ograniczenia emisji dwutlenku węgla i przejścia gospodarek świata na odnawialne źródła energii.
W ramach obchodów Światowego Dnia Ziemi uczennice naszej szkoły udział wzięły w konkursach: wiedzy ekologicznej oraz na plakat pt. "ZIEMIA – NASZA PLANETA”. Celem konkursów było popularyzacja wiedzy z zakresu ekologii i ochrony środowiska, rozwijanie zainteresowań związanych z tematyką energii odnawialnej, rozwijanie wśród młodzieży postaw proekologicznych wobec środowiska naturalnego. Wszystkim uczennicom gratulujemy zaangażowania.
4 maja br. uczennice klasy 2 szkoły branżowej I stopnia uczestniczyły w kursie obsługi kas fiskalnych. W ramach kursu zapoznały się z zasadami stosowania kas fiskalnych oraz ich budową i funkcjonowaniem.
Omówiono obowiązujące przepisy prawno-fiskalne, objaśniono terminy i skróty używane na dokumentach handlowych a także sposoby wystawiania faktury VAT
i rachunku. Najważniejsza część zajęć polegała na praktycznych ćwiczeniach obsługi kas.
Po zakończeniu kursu odbył się egzamin praktyczny, który był podstawą do wystawienia zaświadczeń. Zdobyte umiejętności, potwierdzone zaświadczeniem, ułatwią wychowankom wejście na rynek pracy.
Dnia 10.04.2022 wychowanki MOS wraz siostrami i przewodnikiem wyruszyły w "historyczną" wędrówkę po wewnętrznym pierścieniu Twierdzy Przemyśl śladami Art. Militaris Przemyśla. Dziewczyny przeszły kilkanaście kilometrów w pełnej radości życia i ciekawości co dalej… Słowa przewodnika były „muzyką dla uszu’’ i zachętą do dalszej podróży. Zapamiętałyśmy, że Przemyśl w okresie I Wojny Światowej był ważnym miastem. Z uwagą wysłuchałyśmy wiele ciekawostek na temat jednego ze schronu, gdzie umieszczone jest prywatne muzeum. Ostatnim etapem wycieczki był VIII Fort w Łętowni. Nie obyło się bez pięknej pogody oraz pysznego obiadu. Dziewczęta choć były zmęczone, to tryskały pozytywną energią nawet po zakończonym rajdzie.